Club Brugge: op zoek naar eerherstel

Kristof Blomme
| 0 reacties
Club Brugge: op zoek naar eerherstel
Foto: © SC

Ondanks de bekerwinst kende Club Brugge een slecht seizoen. Blauw-zwart eindigde slechts zesde in de hoogste klasse en is dus uit op eerherstel. Club wil dit seizoen opnieuw aanknopen met de Belgische top en ook in Europa een stap vooruit zetten. Daarvoor werden kosten noch moeite gespaard, een overzicht.
 
Wijzigingen in het tussenseizoen
 
Na afgelopen seizoen werden logischerwijze enkele drastische wijzigingen doorgevoerd. Cedomir Janevski kreeg al eind vorig seizoen te horen dat hij geen trainer meer zou zijn van Club Brugge. Jacky Mathijssen, die zowel met Sint-Truiden als Charleroi goede resultaten boekte, kreeg van de Bruggelingen de kans om zijn kwaliteiten te tonen bij een topclub. Als assistent werd Peter Balette aangesteld. Hij was eerder al hoofdtrainer van Heusden-Zolder in de Jupiler League. Jan van Winckel en Dany Verlinden bleven op post.
 
Op transfervlak beleefde vooral sportleider Luc Devroe een drukke zomer. De eerste speler die werd aangetrokken was Antolin Alcaraz. De Paraguayaanse verdediger werd weggehaald bij Beira Mar, waarmee hij afgelopen seizoen degradeerde uit de Portugese hoogste klasse. De 24-jarige speler was er aanvoerder. Alcaraz zal centraal achterin allicht gekoppeld worden aan Stepan Kucera. De linkspoot kon het afgelopen half jaar een basisplaats afdwingen bij Sparta Praag. De 23-jarige achterspeler maakte al indruk tijdens de voorbereiding.
 
Op het middenveld werd verloren zoon Karel Geraerts terug begroet. De speler vertrok drie jaar geleden van Club Brugge naar Standard. Bij de Rouches wist hij al vlug een basisplaats af te dwingen en werd hij Rode Duivel. Hoewel hij ook met buitenlandse interesse schermde slaagde Club erin de middenvelder in België te houden. De Bruggelingen namen hem transfervrij over. Geraerts moet de leider worden op het middenveld. Ook van Jeroen Simaeys wordt veel verwacht. De 22-jarige verdedigende middenvelder maakte twee jaar geleden de overstap van derdeklasser OH Leuven naar Sint-Truiden. Die overstap maakte hij moeiteloos. Nu moet hij bij Club proberen een basisplaats afdwingen.
 
Ook voorin mocht Club twee nieuwe spelers verwelkomen. Dusan Djokic werd overgenomen van Rode Ster Belgrado. Hij lijkt niet de grote goaltjesdief, maar weegt wel op een verdediging. Het 27-jarige werkpaard is bovendien kopbalsterk. De laatste transfer die Club realiseerde was die van François Sterchele. De topschutter van afgelopen seizoen stond eerder dicht bij een transfer naar Anderlecht en Heerenveen. De Rode Duivel gaf echter te kennen geen goed gevoel te hebben bij deze clubs. Ook Standard, Derby en Siena trokken uiteindelijk aan het kortste eind. Bij Club wordt de spits herenigd met Mathijssen, zijn trainer bij Charleroi.
 
De belangrijkste vertrekker is ongetwijfeld Mana Ishiaku. De Nigeriaan kende, ondanks enkele blessures, een goed seizoen. Vooral het athletisch vermogen van de voorspeler spreekt tot de verbeelding. Hij zorgde onder andere voor het enige doelpunt in de bekerfinale. Ishiaku werd getransfereerd naar Duisburg. Belofte Timo Dreesen, die vorige zomer nog werd overgenomen van Lierse, mag bij Sint-Truiden ervaring opdoen. Benjamin Lutun, die einde contract was, volgde Hans Galjé naar Roeselare. Ook het aflopende contract van Gvozdenovic werd niet meer verlengd. Kevin Roelandts moet bij Zulte-Waregem Tony Sergeant vervangen, die naar Bari vertrok. Jason Vandelannoite tenslotte kreeg zijn vrijgave.
 
Verwachtingen
 
Bij Club Brugge hoopt men opnieuw mee te doen bovenaan het klassement. Hiervoor werden grote inspanningen geleverd. Ook in de Belgische beker moet Club weer mee kunnen doen voor de oppergaai. Bovendien wil het op Europees vlak een stap vooruit zetten. De voorbije seizoenen was daar helemaal geen sprake van.
 
Rekening houdend met het aanwezige spelersmateriaal moet blauw-zwart op de top-2 kunnen mikken. De pijnpunten werden duidelijk aangepakt. Zo werden centraal achterin twee nieuwe spelers aangetrokken. Op het middenveld kwam er met Simaeys misschien eindelijk een waardige vervanger voor Simons bij. Geraerts moet het scorend vermogen vanuit het middenveld opkrikken. Voorin wordt Djokic de man die oorlog maakt in het strafschopgebied, terwijl dankzij de komst van Sterchele niet alleen meer op Balaban moet gehoopt worden voor de doelpunten. Tevens werd de mentaliteit, waar het vorig jaar voor een groot stuk misliep, aangepakt en moet er meer gevaar kunnen komen vanop stilstaande fases.
 
Toch zijn er enkele gevaren. Zo wordt het nog afwachten hoe snel Jacky Mathijssen er zal in slagen de nieuwe spelers in te passen en er een geheel van te maken. Zowel Alcaraz, Kucera als Djokic spreken bovendien amper Engels. Al kan dat, mits wat goede wil, wel opgelost worden. Verder zit Club met een heel brede kern, waardoor onvermijdelijk enkele oudgedienden op de bank zullen terechtkomen. Hoe gaan zij met deze situatie om?
 
Speler om naar uit te kijken: Stepan Kucera
 
Wij kozen ervoor om Stepan Kucera in de kijker te plaatsen. In tegenstelling tot Karel Geraerts of François Sterchele is hij nog niet bekend bij het grote publiek. Toch maakte de linksvoetige centrale verdediger al indruk in de voorbereiding. Ondanks het feit dat hij weinig Engels praat lijkt er met Kucera een persoonlijkheid te zijn bijgekomen. Op de Brugse Metten liet hij zich meteen gelden, al moet de Tsjech opletten dat het potje niet te vlug overkookt. Hij veroverde alvast de harten van het Brugse publiek al.
 
Kucera begon zijn carrière bij FK Chmel Blsany. Daar werd hij vrij vroeg weggeplukt door Sparta Praag. Vorige zomer werd hij uitgeleend aan Jablonec, een andere eersteklasser. Daar kon Kucera meteen een basisplaats bemachtigen. Dat was ook Sparta niet ontgaan. De verdediger werd tijdens de winterstop immers teruggehaald. Ook bij de Tsjechische topclub was hij in de terugronde niet meer uit de basis weg te slaan.
 
Desondanks koos Kucera ervoor om zijn club vaarwel te zeggen en in het buitenland te voetballen. Hij tekende een contract voor vier seizoenen bij Club Brugge en hoopt op die manier zijn landgenoot Rozehnal, die via Club en PSG bij Newcastle belandde, achterna te gaan.
 
Prognose: tweede plaats
 
Wij voorspellen Club Brugge een tweede plaats. Na twee iets mindere seizoenen moet Club met deze kern weer mee kunnen doen helemaal bovenin het klassement. Trainer Mathijssen moet met dit materiaal een ploeg kunnen smeden die minstens op de tweede stek mikt.
 
Klik om u in te schrijven en vraag uw gratis wedden hier aan: 
http://www.voetbalkrant.com/gratis_wedden

Indien u met de GRATIS 91 euro zou wedden dat Club Brugge kampioen wordt, wint u 360  euro.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties