Wilmots verdedigt zijn keuzes

Wilmots verdedigt zijn keuzes
Foto: © SC

Na een jaar van zweven, kwamen de Rode Duivels de afgelopen week met de voeten terug op de grond door nederlagen in twee oefenwedstrijden. En dus waren er ook wat kritische vragen voor de bondscoach, die relativeerde in zijn gekende stijl.

Door Aernout Van Lindt

Er waren nogal wat keuzes van de voorbije oefenwedstrijden die sommige fans niet echt begrepen. Op elk van deze punten verdedigde bondscoach Marc Wilmots zich.

Matchritme voor De Bruyne

Kevin De Bruyne viel sterk in tegen Japan. Waarom mocht hij niet beginnen tegen de Japanners? Uiteindelijk is het toch vooral De Bruyne die matchritme nodig heeft, omdat hij bij Chelsea weinig speelt. "Hij heeft 90 minuten gespeeld over de twee wedstrijden", aldus Wilmots. "Mertens viel goed in tegen Colombia, dus mocht hij ook een kans krijgen. Ik heb vele mogelijkheden."

"Standard-driehoek" ontregelen

Het wonderrecept op het middenveld in de WK-kwalificatiecampagne bleek vaak een systeem met Defour, Fellaini en Witsel op het middenveld. Een driehoek zoals het ook ooit bij Standard was. Deze keer wijzigde de bondscoach zijn systeem. "Ik heb eens een 4-2-3-1 geprobeerd, met Eden centraal. Hij heeft zo een jaar bij Lille gespeeld en ik vond het ook twintig minuten levendig en heel goed, maar daarna werd het wat minder." 

Eden Hazard wisselen

Na de rust koos Wilmots terug voor zijn "gekende recept." Nochtans is Hazard een van de meest creatieve Duivels, wat we in de tweede helft - tot de inbreng van De Bruyne - wel wat misten. "Het blijven oefenwedstrijden, ik wou iedereen wat speelkansen geven."

De keuze van de tegenstanders

Colombia en Japan, twee tegenstanders van formaat, hebben de Rode Duivels terug met hun voeten op de grond gezet. Was de keuze voor die concurrenten nu wel een goede keuze? Wilmots meent alvast van wel: "Dat we twee keer verloren, dat zint ons niet. Maar we zijn onze kwaliteiten of ons spel niet kwijt, dus is er geen paniek."

"Ik wou tegen goede tegenstanders spelen. Tegen Liechtenstein en San Marino hadden we twee keer gewonnen, maar niets geleerd. Nu hebben we veel bijgeleerd."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties