Voorzitter 1B wil hervorming competitie: "Maar daardoor wordt het moeilijk"
Redactie
| 43 reacties

Frans Schotte van Cercle Brugge wil hervorming competitie

Voorzitter 1B wil hervorming competitie: "Maar daardoor wordt het moeilijk"
Foto: © photonews

Is 1B nog wel leefbaar? Met acht clubs vier keer tegen elkaar spelen en met veel minder inkomsten dan in 1A is het niet makkelijk voor de teams om - zeker zonder buitenlandse inmenging - het hoofd boven water te houden. Een nieuwe hervorming dringt zich op, maar makkelijk wordt het niet.

“1B is een dure afdeling. Het kost veel geld en de inkomsten zijn niet evenredig. In 1A krijgt de laatste nog 2,8 miljoen euro tv-gelden, in 1B is dat 500.000 euro”, aldus Frans Schotte, voorzitter van Cercle Brugge in Sport/Voetbalmagazine.

“Je wordt gedwongen om te zoeken naar extern kapitaal. Roeselare is Chinees geworden, Leuven wordt dat wellicht ook, Union is eigendom van een Duitser, Tubeke van een Koreaan, Lierse van een Egyptenaar en Westerlo zoekt een investeerder”, merkt Schotte op.

En dus dringt een nieuwe competitiehervorming zich op? “Er is een poging geweest om naar twee reeksen van twaalf ploegen te gaan of een competitie van 20 ploegen. Maar de G5 heeft elk drie stemmen, de andere elf in 1A twee stemmen en de acht in 1B elk één stem. De vijf grote hebben dus meer dan dubbel zoveel stemmen dan alle 1B’ers samen. Dat wordt een moeilijke oefening, vrees ik.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

1e klasse B

Nieuwste reacties