Analyse Pro League: ieder voor zich én voor eigen belang, verandering is quasi onmogelijk
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 172 reacties

De Pro League is intern bijzonder verdeeld over het competitieformat

Pro League: ieder voor zich én voor eigen belang, verandering is quasi onmogelijk
Foto: © photonews

Het competitieformat blijft - met enkele wijzigingen hier en daar - dus zoals het is. Op 7 juni zal er nog gesproken worden over de finetuning, maar de kans is groot dat het al zeker tot 2024 zo zal blijven. Een uitkomst die verklaard wordt door immense verdeeldheid binnen de Pro League...

Club Brugge steunt de afschaffing van de play-offs. Ook zij zagen wel iets in een reguliere competitie met 20 ploegen en dus 38 matchen per seizoen. Club Brugge vindt dat de competitieformule te zwaar weegt op de topclubs en dat de spanning zich pas na Nieuwjaar begint op te bouwen. Daardoor zouden de topclubs in het begin van het seizoen steeds minder fris zitten. En dat stapelt zich op... 

Club wil meer ruimte in de kalender om bekervoetbal in de weekends in te plannen zodat ze geen weken na elkaar drie matchen per week moeten spelen als ze ook Europees aan de slag willen. Voor de K11 - de kleinere clubs - is het duidelijk: play-off 2 (waar zij meestal in aan de slag moeten) is een gedrocht en moet afgeschaft worden.

Charleroi plus G6 -1

Nu moet u weten dat de G6 (Club Brugge, Anderlecht, AA Gent, Genk, Standard en Zulte Waregem) drie stemmen hebben, de K11 hebben elk twee stemmen en de clubs uit 1B krijgen één stem. Gisteren kwam het zo tot een confrontatie en werd er duidelijk wie er een front vormde.

Club en tien clubs uit de K11 - Charleroi niet - stemden voor een format met 20. Plus twee 1B-ploegen. De houding van Charleroi is daarbij niet echt een verrassing, want zij willen aansluiting vinden met de top en hopen de volgende seizoenen uit te groeien tot een vaste klant in play-off 1, wat hen meteen heel wat meer geld zou opbrengen dan in een gewone reguliere competitie. 

In 1B weten ze dan weer dat er vier clubs moeten verdwijnen uit het profvoetbal... Dat is redelijk hard aan de roulette draaien en hopen dat het balletje op jouw nummer valt. Twee clubs stemden wel voor. In totaal dus 25 stemmen (3 van Brugge, 20 van de kleinere clubs en 2 uit 1b.)

Club Brugge plus K(10)

Niet genoeg om aan een tweederde meerderheid te komen. De anderen (15 stemmen van de grote clubs, 2 van Charleroi en 6 uit 1B) kwamen aan 23 stemmen. Anderlecht, Genk, Gent en Antwerp juichten het hardst. Zij zien play-off 1 als een bron van meer goeie matchen op hoger niveau én van meer tv-inkomsten. Dat ze daarbij loodrecht tegenover Club staan is pijnlijk, want het bevordert de interne relaties niet.

Het ging er naar verluidt bijzonder heftig aan toe woensdag op de Algemene Vergadering. Peter Croonen - de enige kandidaat voor het ambt van voorzitter - wou de functie niet aanvaarden zonder play-offs, wat Verhaeghe al meteen voor het blok zette. "Ik kan geen voorzitter worden als ik niet achter de formule sta", verklaarde Croonen. 

Maar het schetst de situatie in de Pro League: ieder voor zich en voor zijn eigen belangen. Probeer daar maar eens een nieuwe formule in door te drijven. Enkel als ze de statuten nogmaals wijzigen en een meerderheid volstaat in plaats van een tweederde meerderheid is dat mogelijk.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Nieuwste reacties