De zin en onzin van de BeNe Liga: Europese plaatsen, concurrentie en 1B én jullie mening!

Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 54 reacties
De zin en onzin van de BeNe Liga: Europese plaatsen, concurrentie en 1B én jullie mening!

Vrijdag zitten vijf Nederlandse en vijf Belgische clubs opnieuw samen om te praten over onder andere een BeNe Liga. Of die er snel komt? Dat is nog maar de vraag.

Bart Verhaeghe is al langer voorstander van een BeNe Liga en hoe groter het niveauverschil tussen Club Brugge en bepaalde teams in de Belgische Jupiler Pro League wordt, hoe groter zijn zin vermoedelijk ook om in de BeNe Liga te stappen.

De Nederlandse teams zijn tot op heden minder happig en ook de kleinere teams in België zullen dat ongetwijfeld niet echt zijn. Zij missen zo heel wat inkomsten van volle huizen tegen de grotere Belgische clubs en zullen het mogelijk moeilijker krijgen om zelfbedruipend te worden.

39% voorstander

In de BeNe Liga zou amper plek zijn voor acht Belgische teams. De eerste Belgische voetbalklasse zou dan ongeveer de rechterkolom van 1A, aangevuld met de 8 teams van 1B worden. Of teams als Kortrijk, Eupen of Oostende daar zitten op te wachten? Het is maar zeer de vraag.

In onze poll aan de lezers was het ook op die dubbele as dat er werd gestemd. Liefst 55% van jullie zag er een probleem in voor de kleinere clubs, terwijl 35% wél voorstander is van een BeNe Liga omwille van het stijgen van de kwaliteit en concurrentie voor de topclubs. In totaal is 39% van jullie voor en 61% tegen.

Europese hervorming?

Het moet gezegd: Ajax, PSV en Feyenoord steken er in Nederland door de band genomen ferm bovenuit, terwijl ook in België een competitie aan twee snelheden bezig is - met Club Brugge daar op dit moment zelfs nog eens boven.

Meer concurrentie kan van belang zijn dan, ook met oog op de toekomst. De Champions League zal binnen enkele jaren opnieuw van opzet veranderen en dan wordt het nóg moeilijker voor de Belgische teams om zich te plaatsen voor het kampioenenbal. Samen met Nederland kunnen we misschien wél de concurrentie aan - al is de vraag hoe de UEFA de Europese plaatsen zou verdelen ...

Waarom bent u voor of tegen de BeNeLiga?

30%
1%
3%
2%
1%
2%
59%
3%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties