Analyse VÃ¥lerenga en Halmstads nemen wraak

Nils Vanbellingen
VÃ¥lerenga en Halmstads nemen wraak

VÃ¥lerenga IF en Halmstads BK haalden vandaag hun gram op de tweede speeldag van de Royal league: beiden wonnen van de ploegen die hen in eigen land de titel ontnamen. VÃ¥lerenga haalde het in het Noorse topduel van Rosenborg, terwijl Halmstads in de Zweedse clash Malmö FF klopte. In de derde wedstrijd won Göteborg met het kleinste verschil van Tromsø. De drie overige wedstrijden worden vanwege de Deense competitie pas op 5 december afgewerkt.

VÃ¥lerenga IF - Rosenborg BK  3-2

In een goed gevuld Ullevaal toonde VÃ¥lerenga, met David Brocken op de bank, zich in de eerste helft het gevaarlijkst. Steffen Iversen probeerde het op het half uur vanop afstand, maar zijn schot miste precisie. Vlak voor rusten lukte het de voormalige speler van Rosenborg en Tottenham alsnog te scoren tegen zijn ex-ploeg: dos Santos gaf een gepaste doorsteekbal en Iversen stifte de bal over Rosenborg-doelman Johnsen. VÃ¥lerenga begon ook het beste aan de tweede helft, en Iversen claimde al snel - tevergeefs - een strafschop. Even later was het echter alweer raak voor de thuisploeg, toen Daniel Fredheim Holm vanop tien meter binnenschoot. Rosenborg gaf echter nog niet op en scoorde tegen via Daniel Braaten, die de rebound op het schot van Fredrik Winsnes voor zijn rekening nam. Een kwartier voor tijd hingen de bordjes zowaar gelijk toen Frode Johnsen een assist van diezelfde Braaten binnenschoot. VÃ¥lerenga-trainer Kjetil Rekdal reageerde door David Brocken in te brengen. De wedstrijd leek af stevenen op een gelijkspel, tot Erik hagen na goed werk van Tom Henning Hovi de thuisploeg alsnog de overwinning schonk. Hierdoor blijft VÃ¥lerenga stevig aan de leiding in groep 1 met het maximum van de punten. Rosenborg heeft na slechts één punt uit twee wedstrijden dringend een zege nodig.

Vålerenga IF: Arason, Hagen, dos Santos, Berre (84' Mathisen), Holm, Iversen, Hovi, Jalland, Wæhler, Gashi (77' Brocken), Fredheim Holm (Skiri).
Rosenborg BK: Johnsen, Hoftun, Winsnes (86' George), Strand, Johnsen, Hansén, Storflor (69' Helstad), Stensaas, Brattbakk, Braaten, Dorsin.
Doelpunten: 45' Iversen (1-0), 53' Fredheim Holm (2-0), 58' Braaten (2-1), 75' Johnsen (2-2), 88' Haagen (3-2).
Scheidsrechter: Nicolai Vollquartz (Denemarken)
Toeschouwers: 11.535

Tromsø IL - IFK Göteborg  0-1

Göteborg begon het beste aan de wedstrijd, maar kon dit niet in doelpunten omzetten. Tromsø, met Ole Martin Årst, kon langzaam het evenwicht in het spelpeil herstellen. Voor het enige doelpunt van de wedstrijd was het echter wachten tot de tweede helft, toen Tromsø-doelman Borch een bal moest lossen en Sebastian Johansson kon profiteren. De thuisploeg reageerde met twee wissels, maar zonder succes. ook het slotoffensief van Tromsø bracht niets op. Göteborg herpakt zich zo na de thuisnederlaag tegen FC Kopenhagen op de eerste speeldag, terwijl Tromsø verweesd met 0 op 6 achterblijft.

Tromsø IL: Borch, Moen, Pedersen (78' O. Nilsen), Koppinen, Bernier, S. Nilsen (67' Hafstad), Yndestrand, B. Johansen (67' J. Johansen), Strand, Essediri, Årst.
IFK Göteborg: Andersson, Svensson, Risp, S. Johansson, Mild (69' Erlingmark), Alexandersson, Johnsson, Sandklef, M. Johansson, Mourad (77' Henriksson, Ijeh.
Doelpunten: 63' S. Johansson (1-0).
Scheidsrechter: Peter Rasmussen (Denemarken)
Toeschouwers: 3.595

Halmstads BK - Malmö FF  3-1

Halmstads revancheerde zich met een mooie en noodzakelijke 3-1-overwinning op Malmö. Na ruim twintig minuten stond het al 2-0 door doelpunten van Patrik Ingelsten en Andreas Johansson, beide na een hoekschop. Thomas Olsson kon nog voor de rust milderen tot 2-1, maar korte voor affluiten stelde Joel Borgstrand, opnieuw na een hoekschop, de zege veilig voor de thuisploeg. Markus Rosenberg, gevolgd door onder meer Anderlecht, mocht een kwartier voor tijd invallen bij Halmstads. Joseph Elanga, die eveneens interesse wekte bij paars-wit, speelde de hele wedstrijd voor Malmö. Beide Zweedse ploegen tellen nu drie punten in groep 3.

Halmstads BK: C. Johansson, Jönsson, Borgstrand, Fribrock (77' Anklev), Svensson, Thorvaldsson (77' Rosenberg), Zvirgzdauskas, A. Johansson, Djuric, Ingelsten (85' Andersson), Jensen.
Malmö FF: Asper, Persson, Abelsson, Olsson, Mattisson (36' Barlay), Elanga, Skoog, Chanko, Holgersson, Nilsson-Guiomar, Yngvesson.
Doelpunten: 9' Ingelsten (1-0), 21' A. Johansson (2-0), 38' Olsson (2-1), 87' Borgstrand (3-1).
Scheidsrechter: Knud-Erik Fisker (Denemarken)
Toeschouwers: 1.407