Reactie Wat gaan ze nog allemaal vinden? Gokken in de voetbalwereld blijkt schering en inslag

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 11 reacties
Wat gaan ze nog allemaal vinden? Gokken in de voetbalwereld blijkt schering en inslag

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het Federale Parket en de Kansspelencommissie hebben een onderzoek gestart naar gokpraktijken bij profclubs. Daar zijn al veel voorbeelden van geweest en naar verluidt is er maar een fractie van bekend.

"Heel veel mensen gokken op wedstrijden binnen het spelersmilieu. Een vriend van me heeft bijvoorbeeld al voorgesteld om bewust een gele kaart te pakken. Ik zeg zeker niet nee als je daarop geld kan verdienen, maar dan wel op het einde van het seizoen in een wedstrijd met weinig belang. Zolang er geen dertig mensen op de hoogte zijn van die list, moet ik mij geen zorgen maken", verklaarde een 'secret footballer' onlangs in Sport/Voetbalmagazine.

Het is maar een voorbeeld van de invloed die gokken op het voetbal kan hebben en mogelijk brengt het onderzoek nog veel meer naar boven. Het zou alleszins niet de eerste keer zijn.

Gokchinees Zheyun Ye

Meer dan tien jaar geleden, maar nog steeds één van de bekendste gevallen in ons land. De gokchinees bood in 2005 tonnen geld aan meerdere eersteklassers, waarvan Lierse het meest zou meegespeeld hebben. Onder toenmalige trainer Paul Put moest de club in nood twee matchen op rij verliezen, zodat Ye een overname kon vergemakkelijken. Ze kregen jarenlange celstraffen voor de misdrijven. Tijdens de rechtszaken was Ye plots spoorloos verdwenen, volgens de laatste informatie zou hij nu als zakenman in China zijn brood verdienen. 

Romain Reynaud

OHL-kapitein Romain Reynaud werd in 2016 betrapt op gokken. Hij bekende dat hij op beloftenwedstrijden speelde, maar nooit op zijn eigen matchen. Uiteindelijk kwam hij er nog goedkoop vanaf met een boete van 500 euro. Ook ploegmaat Rudy Riou was erbij betrokken.

Olivier Deschacht

Recentelijk het bekendste voorbeeld, dat van Olivier Deschacht (of was het zijn broer?). De Anderlecht-verdediger bleef altijd volhouden dat hij er niets mee te maken had en dat jongere broer Xavier weddenschappen had geplaatst, onder andere op het CL-duel tegen PSG. Uiteindelijk kregen ze wel allebei een fikse boete: 24.000 euro voor Olivier, 6.000 euro voor Xavier. Plus een stevige deuk in de reputatie.

Joey Barton 

Het is vanzelfsprekend lang niet enkel in België een groot probleem. Toen Burnley-middenvelder Joey Barton betrapt werd op jarenlang gokken kreeg hij een schorsing van 18 maanden, die hij momenteel uitzit. Vooral zijn uitleg was opvallend: "Het zit diep in de cultuur. Ik ben er zeker van dat 50% van de profvoetballers al gewed heeft." Het zou zomaar kunnen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties