Onze trainersbarometer: welke coaches hoeven zich geen zorgen te maken, wie zit op de wip?
Aernout Van Lindt
Aernout Van Lindt
| 23 reacties
Onze trainersbarometer: welke coaches hoeven zich geen zorgen te maken, wie zit op de wip?
Foto: © photonews

Over Yves Vanderhaeghe werd de voorbije dagen al heel wat geschreven. De coach van KAA Gent staat onder druk bij de Buffalo's, al lijkt hij (voorlopig) toch nog even te mogen blijven. Liggen er nog andere coaches onder vuur? En bij wie gaat het wél goed? De trainersbarometer.

Onaantastbaar: Ivan Leko, Philippe Clement en Michel Preud'homme

Net als hun teams Club Brugge en KRC Genk zijn ook Ivan Leko en Philippe Clement onaantastbaar bij hun ploeg. De laatste weken en maanden hebben ze bijzonder goede resultaten weten neer te zetten en dus is er geen enkele twijfel aan hun verderbestaan bij de club.

Bij Standard heeft Michel Preud'homme een contract voor vier seizoenen gekregen én alvast de belofte dat hij rustig mag bouwen aan een ploeg. Die stijlbreuk maakt dat MPH ook onder geen enkel beding moet vrezen voor zijn job. 

Veilig: Laszlö Bölöni, Gert Verheyen, Marc Brys, Laurent Guyot, Félice Mazzu en Bernd Storck

Antwerp, Oostende en STVV doen het alledrie bovengemiddeld goed, terwijl ook nieuwkomer Cercle Brugge voorlopig niet in de problemen aan het komen is met 9 punten uit acht wedstrijden. Een trainerswissel is bij die teams sowieso niet aan de orde.

Félice Mazzu is in principe - ondanks een mindere start - incontournable bij Charleroi en hoeft dus niet te vrezen, terwijl Bernd Storck met Moeskroen een prima start maakte (4 op 6) na de trainerswissel. 

Voorlopig veilig: Hein Vanhaezebrouck, Glen De Boeck, Peter Maes & Claude Makelélé

Hein Vanhaezebrouck heeft met de zege tegen Standard extra tijd gekregen om de komende weken verder te gaan bouwen aan zijn (jonge) ploeg. Marc Coucke geeft voorlopig zijn vertrouwen, voorlopig komt er geen afrekening. 

Glen de Boeck is iets aan het bouwen met Kortrijk, de nederlaag tegen Moeskroen was pijnlijk maar verder staat er stilaan wel iets. Ook bij Eupen is het puntengewin voorlopig op het gemiddelde, terwijl Peter Maes heel wat krediet heeft en krijgt binnen de Lokerse bestuurskamers.

Toch maar opletten: Yannick Ferrera en Francky Dury

Bij Waasland-Beveren worden al eens snelle beslissingen genomen en coaches hebben er de voorbije jaren nooit een lang leven gekend. Het maakt dat Yannick Ferrera onder druk staat, het team won dit seizoen nog niet. De fans waren kritisch, sommigen zagen de slechtste helft in 50(!) jaar.  De bekeruitschakeling zorgt er zelfs voor dat hij momenteel vermoedelijk op de wip zit (zie onder). 

Francky Dury heeft van zijn kant nog een langdurig contract en de passie is bij hem zeker nog niet weg, maar met een 0 op 15 en een moeilijk programma op komst is het altijd uitkijken. Dury gaf vorig jaar tijdens de 4 op 39 ook al aan dat het voldoende was om hem twee keer te ontslaan. Normaal komt het er niet van, maar opletten is het wel. 

Op de wip: Yves Vanderhaeghe

Het lijkt niet de vraag of Vanderhaeghe dit seizoen de laan zal worden uitgestuurd, maar eerder wanneer. Er waren al gesprekken voor een eventuele opvolger, het bestuur wil geen kristalhelder statement doen.

Het programma is bovendien moeilijk en dus lijkt het er eerder op dat een goede timing wordt gezocht om Vanderhaeghe te ontslaan dan iets anders. Jammerlijk. 

Quid 1B?

Of het trainerskerkhof zich de komende weken wat gaat uitbreiden? Het zou zomaar kunnen. Want na Dennis Van Wijk bij KV Mechelen en Frank Defays bij Moeskroen zullen de komende weken nog ontslagen volgen. Is Vanderhaeghe niet nummer drie, dan wordt het misschien wel Stijn Vreven of Nigel Pearson. Want ook in 1B is er gerommel bij verschillende teams én onmin bij supporters.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties