FC Kopenhagen pakt eerste punten

viki meeuwis

Gisteren werd de zesde speeldag in de Royal League afgewerkt. VÃ¥lerenga was al zeker van een kwartfinaleplaats. In groep een moest Helsingborg het tegen Brann opnemen. De winnaar van dit duel zou zeker geweest zijn van de kwalificatie. Rosenborg moest aan de bak om toch waardig afscheid te kunnen nemen. In groep twee moest FC Kopenhagen hun eerste punten proberen te pakken tegen tegen het Zweedse Hammarby. AIK en Viborg tenslotte moesten in groep drie uitmaken wie er zou afvallen.

Groep 1
Helsingborgs IF – SK Brann: 2-2
In groep een is er nog geen groepswinnaar gekend door het 2-2 gelijkspel tussen Helsingborg en Brann. De wedstrijd werd gespeeld in Hässleholm omdat het eigen veld in Helsingborg dankzij de zware regenval niet bespeelbaar was. Brann begon het sterkst aan de wedstrijd en zette meteen druk. Al na drie minuten kwam Brann al op voorsprong via een goal van Eirik Huseklepp in de rebound. Helsingborg werd door deze vroege goal wakker geschud en even later kon Fredrik Svanbäck een schot richting doel lanceren maar de bal ging hoog over. Op het kwartier kwam de gelijkmaker er dan toch, via Luton Shelton die dicht bij doel stond en keeper Johan Thorbjörnsson kansloos liet. Shelton had luttele minuten later Helsinborg op voorsprong kunnen brengen maar de bal ging ver naast doel. Het laatste kwartier in de eerste helft viel het tempo wat terug. Toch kwamen er nog een paar kansen, eerst voor Trond Fredrik Ludvigsen met een vrije trap maar de bal kwam op de paal terecht. Bij Helsingborg was Fredrik Svanbäck de kanshebben.
In de tweede helft kreeg Henke Larsson al na vier minuten een schot op doel na eenpass van Shelton. Andreas Granqvist haalde Ludvigsen neer waarop scheidsrechter Vollquartz een strafschop toekende. De IJslander Bjarnason had er geen moeite mee om die in doel te werken. In de 73e minuut kreeg Larsson een pass van Karekezi. Larsson stond helemaal vrij en schoot de bal dan ook hard voorbij keeper Thorbjörnsson. Helsingborg kreeg nog een goede kans in de 83e minuut via Luton Shelton en Karekezi maar de bal ging net naast het doel. Ardian Gashi probeerde in de slotminuten nog de reflexen van keeper Andersson te testen maar kon niet echt gevaarlijk zijn. In de slotseconden moest Brann nog met tien verder toen Monkam zijn tweede gele van de avond pakte en dus rood kreeg.

Helsingborgs IF:Daniel Andersson, Oskar Rönningberg (’68 Erik Wahlstedt), Andreas Granqvist, Fredrik Björck, Adama Tamboura (’45 Babis Stefanidis (’66 Olivier Karekezi), Andreas Jakobsson (’70 Andreas Landgren), McDonald Mariga, Fredrik Svanbäck, Luton Shelton, Henrik Larsson

SK Brann: Johan Thorbjørnsen, Martin Knudsen, Bjørn Dahl, Olafur Ørn Bjarnason, Cato Guntveit, Arnaud Monkam, Helge Haugen, Trond Fredrik Ludvigsen (’62 Robbie Winters), Ardian Gashi, Erik Huseklepp, Migen Memelli (’88 Kristian Ystaas)

Doelpunten: Erik Huseklepp (’13 ; 0-1), Luton Shelton (’13 ; 1-1), Bjarnason (’50 ; 1-2) Henrik Larsson (’71 ; 2-2)

Gele kaarten: Arnaud Monkam, Martin Knudsen, Ardian Gashi, Cato Guntveit, Adama Tamboura, Arnaud Monkam

Rode kaarten: Arnaud Monkam

Scheidsrechter: Nicolai Vollquartz (DEN)

Toeschouwers: 2.944

OB – Rosenborg: 1-0
Trainer Tørum is niet te spreken over de inzet van zijn spelers in de Royal League en je kan hem geen ongelijk geven. Ook gisteren verloor de Noorse landskampioen van het Deense OB. Rosenborg ligt dus definitief uit het tornooi en heeft slechts één schamel puntje kunnen verzamelen in zes wedstrijden. Het enige positieve dat de club uit Trondheim hieruit kan putten is het feit dat door blessures de jongeren een kans kregen en vooral Andreas Nordvik maakte daarbij een positieve indruk. De wedstrijd was niet echt spannend en het enige doelpunt van de wedstrijd viel op het half uur. Johan Absolonsen kreeg de bal via een Rosenborg verdediger toegespeeld en liet keeper Alexander Lund Hansen kansloos.
Zowel Rosenborg als Odense konden enkel halve kansen afdwingen. Micke Dorsin probeerde op het half uur met een kopbal maar zijn poging werd goed afgeblokt. De beste kans voor Odense kwam na de rust toen Chris Sørensen die vanop 20 meter op de paal schoot. Andreas Nordvik kwam nog het dichts bij de gelijkmaker vlak voor het einde van de wedstrijd. Zijn schot vanop zestien meter ging nipt naast waardoor de Denen de zege alsnog binnenhaalden.

Rosenborg BK: Alexander L. Hansen, Andreas Nordvik, Bjørn Tore Kvarme, Christer Basma, Mikael Dorsin, Jan Gunnar Solli, Alexander Tettey, Per Ciljan Skjelbred (’83 Aksel Berget Skjølsvik), Karim Essediri (’64 Jahmir Hyka), Vidar Riseth, Øyvind Storflor

OB: Arek Onyszko, Michael Larsen, Jan Tore Ophaug (’64Anders Møller Christensen), Ulrik Laursen, Søren Jensen,  Peter Nymann, Bechara Jalkh Leonardo Oliveira, Mads Timm, Chris Sørensen, Johan Absalonen (’74 Martin Borre), Kim Christensen (’61 Jonas Borring)

Doelpunten: Johan Absolonsen (’34 : 0-1)

Hammarby – FC Kopenhagen: 1-2
Ondanks het feit dat Hammarby goed weerwerk bood was het toch Marcus Allbäck die de man van de wedstrijd werd. In de 15e minuut kon hij al de 0-1 binnenwerken na een corner. Minuten later kreeg hij weer een kans op doel, keeper Benny Lekström moest alles uit de kast halen om een nieuw doelpunt te voorkomen. FC Kopenhagen maakte een frissere indruk dan Hammarby in de eerste 25 minuten. Vooral Atiba Hutchinson kon als speldirigent op het middenveld voor veel kansen zorgen. In het laatste kwartier van de eerste helft drongen de Zweden meer aan en kwamen ze enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Sebastian Eguren kreeg een kans na een hoekschop maar zijn schot was te hard en ging nest naast doel. In de 44e minuut stond Fredrik Stoor opeens volledig vrij maar zijn doeltrap kwam in de armen van keeper Christiansen terecht. Net voor de pauze nog een pass van Allbäck naar Hutchinson die de bal makkelijk in de hoek in doel werkte. Na de rust leek het erop dat alle actie zich op het middenveld afspeelde. Haris Laitinen met een goede raid maar dat leverde niets op. In de slotminuten kon hij alsnog scoren en zo kwam de stand uiteindelijk op 1-2 in het voordeel van Kopenhagen, dat voor het eerst dit tornooi een zege behaalde.

Hammarby IF: Benny Lekstrøm, David Johansson, Fredrik Stoor, Kleber Saarenpää, Max von Schlebrügge, Erkan Zengin, Haris Laitinen, Sebastian Eguren, Sebastian Castro Tello, Jose Monteiro, Nkosinathi Nhleko

FC Kopenhagen: Jesper Christiansen, Bo Hjalte Nørregaard, Brede Hangeland, Tobias Linderoth, Fredrik Berglund, Marcus Allbäck, Atiba Hutchinson, Michael Gravgaard, Oscar Wendt, William Kvist, Martin Bergvold

Doelpunten: Marcus Allbäck (’14 ; 0-1), Atiba Hutchinson (’44 ; 0-2), Haris Laitinen (’92 ; 1-2)

Gele kaarten: Eguren, Monteiro, Hutchinson, Kvist, Saarenpää

Scheidsrechter: Epsen Berntsen (NOR)

Toeschouwers: 4.108

Brøndby – Lillestrøm: 1-1
Lillestrøm speelde het beste en kon al in de eerste minuten op voorsprong gekomen zijn na een raid van Magnus Myklebust maar de aanvaller werd neergehaald op een goede zeven meter voor doel. Wehrman nam de vrije trap maar de bal ging hoog over. Gedurende de eerste helft was het een heen en weer spelen van de bal maar zonder dat er echt kansen kwamen. Tien minuten voor de pauze kreeg Brøndby een vrije trap mee maar Martin Ericsson kreeg de bal niet in het doel van Lillestrøm. De Noren antwoorden direct met een nieuwe aanval, Bjørn Helge Riise met een afstandschot dat op de dwarslat eindigde. Een paar minuten later stond Arild Sundgot geheel vrij maar keeper Ankergren kon met de voet redden. In de laatste minuut speelde Mike Jensen de bal naar de overkant van het veld. David Williams die geheel vrij stond had de bal maar binnen te werken. Geheel tegen de verwachting in ging Brøndby dus aan de leiding.
Na de rust kwamen de Denen optimistisch het veld op maar Lillestrøm liet de kop niet hangen en nam meer en meer het heft in handen. Sundgot en Myklebust bleven aandringen maar de verdediging van Brøndby gaf niet toe. Hannes Sigurdsson werd eruit gehaald bij Brøndby ten voordele van Kim Daugaard, een aanvaller weg en een defensieve middenvelder erbij. In de 86e minuut kon aanvoerder Frode Kippe een hoekschop verder in doel werken. Lillestrøm neemt zo toch een puntje mee naar huis en behoudt voorlopig de leiding in groep 2

Brøndby IF: Casper Ankergren, Martin Spelmann, Per Nielsen, Mark Howard, Asbjørn Sennels, Stefan Schmidt, Martin Ericsson, Morten Rasmussen, Mike Jensen, David Williams, Hannes Sigurdsson (’79 Kim Daugaard)

Lillestrøm SK: Otto Fredrikson, Johan Petter Winsnes, Eirik Bertheussen, Frode Kippe, Shane Stefanutto, Bjørn Helge Riise, Kasey Desmond Wehrman (Khaled Mouelhi), Espen Søgård (’86 Viktor Bjarki Arnarsson), Martin Husar, Arild Sundgot, Magnus Waade Myklebust

Doelpunten: David Williams (’45 ; 1-0), Frode Kippe (’86 ; 1-1)

Gele kaarten: Martin Spelmann, Bjørn Helge Riise, Morten Rasmussen, Kasey Desmond Wehrman, Frode Kippe

IF Elfsborg – Vålerenga IF: 2-3
Vålerenga is erin geslaagd om een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-3 overwinning in de Borås Arena.
Elfsborg domineerde in de eerste helft maar daarna was het de beurt aan VÃ¥lerenga.
De Zweden begonnen goed aan de wedstrijd en kon meteen druk zetten. Toch was de eerste echte kans voor Jan Derek Sørensen die echter op de paal besloot. Verder zou de club uit Oslo niet komen de eerste 45 minuten. Vooral Anders Svensson op het middenveld was in goeden doen. In de 24e minuut kon Daniel Alexandersson de score openen en ging Elfsborg verdiend aan de leiding. Iets later moest Mathias Svensson geblesseerd van het veld en werd vervangen door Joakim Sjöhage.

Na de rust kreeg Elfsborg een strafschop mee na een overtreding door Kjetil Wæhler. Stefan Ishizaki, voormalig Vålerengaspeler, zette die netjes om in een doelpunt. Vålerenga kwam steeds meer opzetten en in de 67e minuut kon Jan Derek Sørensen scoren. Tien minuten later kregen de Noren een strafschop na een fout op Sørensen. Grindheim nam die en schoot de bal hard in doel. Waar de eerste helft Anders Svensson het verschil maakte, was het in de tweede Christian Grindheim die domineerde. In de 81e minuut zag hij zijn kans en schoot de bal vanop twintig meter knalhard in doel. Vålerenga won dus verdiend en gaat nu met 14 punten als leider in groep 3 de winter in.

IF Elfsborg: Johan Wiland, Daniel Mobaeck, Martin Andersson (’45 Emir Bajrami), Johan Karlsson, Jesper Arvidsson, Samuel Holmén, Jari Ilola (’81 Denni Avdic
), Stefan Ishizaki, Anders Svensson, Daniel Alexandersson, Mathias Svensson (’27 Joakim Sjöhage)

VÃ¥lerenga: Øyvind Bolthof, Jarl André Storbæk, Kjetil Wæhler, André Muri, Allan K. Jepsen, Freddy dos Santos (’69 Rune Lange), Christian Grindheim, Mohammed Fellah, Morten Berre, Jan Derek Sørensen, Glenn Roberts (’79 Alexander Mathisen)

Doelpunten: Daniel Alexandersson (’23 ; 1-0), Stefan Ishizaki (’57 ; 2-0) Jan Derek Sørensen (’66 ; 2-1), Christian Grindheim (’77 ; 2-2), Christian Grindheim (’81 ; 2-3)

Gele kaarten: Mobæck

Scheidsrechter: Henrik Nystrup Kragh (DEN)

Toeschouwers: 5.605

Viborg – AIK: 1-2
AIK mag nog hopen op een kwartfinaleplaats na de uitzege tegen Viborg. De Denen daarentegen liggen uit het tornooi. De Zweden begonnen het best aan de wedstrijd en al na zeven minuten konden ze keeper Johan Alvbåge een eerste keer passeren. Doelpuntenmaker van dienst was Daniel Mendes na een pass van Bengtsson. AIK stuurde het spel met goede combinaties wat tot enkele goede kansen leidde. De thuisploeg wist niet van welk hout pijlen maken en het duurde een kwartier vooraleer er wat leven in kwam. AIK was van tijd dichter bij een tweede doelpunt dan Viborg bij de gelijkmaker. In het laatste deel van de eerste helft kwam Viborg beter in de match. Christopher Poulsen kreeg telkens een goede pass maar de afsluiting ontbrak telkens. De beste kans was voor Lasse Kryger maar zijn doelpoging eindigde bij keeper Örlund.
De tweede helft begon op dezelfde wijze als de eerste, met een vroege goal van AIK. Thomas Andie, een van de verdedigers van Viborg, nam de bal enkele meters mee op de eigen helft. Bernt Hulsker maakte daar handig gebruik van en kon de bal makkelijk afpakken. Met een lob kon hij de bal in het doel werken. AIK stond 2-0 voor. Tien minuten later had het makkelijk 3-0 kunnen zijn. De ploeg uit Stockholm kreeg een vrije trap toegewezen. Wilton Figueiredo met een goed schot maar de bal eindigde op de dwarslat. Bij Viborg grepen de spelers zich bij de lurven en knokte zich terug in de wedstrijd. Aanvaller Sammy Youssouf kwam erin ten koste van verdediger Andie, de rest van de wedstrijd speelde Viborg met een driemansverdediging. Youssouf werd vrijgespeeld door Mota en kon uithalen, de bal ging echter nipt naast het doel. In deze helft waren er verschillende open doelkansen en moesten de keepers telkens weer redding brengen. In de 70e minuut kwam en inworp op het hoofd van Hulsker terecht die de bal richting doel kopte maar Alvbåge was attent. Tien minuten later kwam de gelijkmaker via Thomas Tengstedt. Viborg ging nu voluit en AIK kreeg het knap lastig. Vijf minuten voor het einde kreeg Daniel Örlund een heldenrol toebedeelt. Mote stuurde de bal richting doel maar Örlund kon redden, Obiefule probeerde nog in de rebound maar ook die keer was Örlund bij de pinken.

Viborg FF: John AlvbÃ¥ge, Robbie Russel, Thomas Andie (’67 Sammy Youssouf), Thomas Frandsen, Thomas Tengstedt, Thomas Poulsen (’32 José Mota), Jakob Glerup, Martin Ã…slund, Christopher Poulsen, Lasse Kryger, Paul Obiefule

AIK: Daniel Örlund, Markus Jonsson, Niklas Sandberg, Daniel Arnefjord, Robert Åhman-Persson, Jimmy Tamandi (’93 Per Karlsson), Daniel Tjernström, ierre Bengtsson, Daniel Mendes (’86 Nicklas Carlsson) Wilton Figueiredo, Bernt Hulsker (’77 Miran Burgic)

Doelpunten: Daniel Mendes (‘7 ; 0-1), Bernt Hulsker (’49 ; 0-2), Thomas Tengstedt (’79 ; 1-2),

Gele kaarten: Thomas Tengstedt, Robbie Russel, Christopher Poulsen, Wilton Figueiredo? Daniel Arnefjord

3

Na de winterstop staan er in februari nog enkele wedstrijden op het programma omdat Kopenhagen en OB eerder Europese verplichtingen hadden. Daarin krijgen we tweemaal de “Slag om Kopenhagen” te zien.