Analyse FC Brussels: 'Alles draait rond Vermeersch'

Dirk Pieters
| 0 reacties
FC Brussels: 'Alles draait rond Vermeersch'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

VOORAF

Op FC Brussels valt er altijd wel iets te beleven. Met een voorzitter als Johan Vermeersch is het nooit stil op de club. Ook dit seizoen liet de voorzitter, die niet op zijn mond is gevallen, opnieuw van zich horen. Niet alleen kwam hij negatief in het nieuws, ook de prestaties van zijn club zijn dit seizoen niet vet. Wat vorig seizoen wel lukte, een rustig voetbaljaar hebben, lijkt dit keer heel wat moeilijker. De ploeg van trainer Albert Cartier staat momenteel voorlaatste in het klassement.

DE VERWACHTINGEN

De doelstelling van FC Brussels is steeds dezelfde. De voorzitter van de Brusselse club wil elk jaar wat plaatsjes op schuiven in het klassement, maar dat lukt niet altijd even goed. Bij FC Brussels rekende men dit seizoen vooral op de ervaring van Eric Deflandre en de flitsen van goudhaantje Gorius. Ook van de andere Fransen werd er heel verwacht. Aanvallend moest Pavel Fort voor de doelpunten zorgen.

DE COMPETITIESTART

Zeven wedstrijden moesten de supporters van FC Brussels wachten op een eerste driepunter. In de eerste wedstrijden gingen de spelers uit Brussel meermaals zwaar onderuit. Zo verloor het met 4-1 van Standard en met 3-0 van Anderlecht. De eerste winst kwam er tegen rode lantaarn Sint-Truiden (2-0) en ook Lokeren ging op eigen veld onderuit tegen FC Brussels. Nadien ging het opnieuw bergaf. Het moet wel gezegd worden dat FC Brussels tijdens de hele heenronde te kampen had met veel blessures. Zo vielen Le Postollec, Werner, Citony, Colpaert, Zanzan, Culek, … allemaal uit met een blessure. De nederlagen tegen Germinal Beerschot en Charerloi en het opstappen van Matumona en sponsor KIA waren de zwaarste momenten voor FC Brussels. Matumona wou niet meer voor de club spelen na racistische uitlatingen van voorzitter Vermeersch en ook de sponsor haakte af na de reacties van de Brussels-voorzitter. Gelukkig voor Johan Vermeersch kwam Matumona na een tijdje op zijn beslissing terug, want de speler was in de slotfase van de heenronde nog vrij beslissend voor de club. Zo scoorde hij de 1-1 tegen Moeskroen en was hij beslissend in de wedstrijd tegen FC Dender.

Ook in de Beker van België moest de ploeg van Albert Cartier snel opstappen. Net als vorig seizoen zat het bekeravontuur er in de zestiende finales al op voor de club uit de hoofdstad. Zo ging het onderuit tegen tweedeklasser OH Leuven. FC Brussels verloor met 3-2 ondanks twee doelpunten van Matumona.

* TOPPERS EN FLOPPERS

Johan Vermeersch behoort absoluut tot de floppers van FC Brussels. De voorzitter bracht zijn club negatief in het nieuws met zijn uitspraken rond Matumona. Sponsors haakten af en ook de spelers waren niet te spreken over de manier waarop Johan Vermeersch hen behandelde. Voor de toppers moeten we opnieuw bij Zola Matumona zijn. Hij zorgde meermaals voor het verschil bij FC Brussels. Ook Cordier mag tevreden terugblikken over zijn heenronde. Hij heeft eindelijk zijn plaats beet in de ploeg.

* HOE MOET HET VERDER

Het is duidelijk dat het beter moet gaan bij FC Brussels. De voorzitter is ontevreden over de resultaten; dat liet hij een week voor de winterstop weten. “De supporters mogen terecht morren en klagen, want ik ben ook niet tevreden. Ik had meer en beter verwacht. In de zomer dachten we een zeer degelijk team te hebben, nu stel ik vast dat we moeten strijden om in eerste te blijven”. Het begin van de terugronde ziet er alvast niet echt gemakkelijk uit. Wedstrijden tegen Westerlo, Standard, Gent en Anderlecht zijn geen cadeaus voor de club uit de hoofdstad. Dan valt ook nog af te wachten wat er gaat gebeuren met de wedstrijd tegen Racing Genk. Die wedstrijd werd uitgesteld omdat de lichten van het stadion niet werkten. Een 5-0-forfaitnederlaag is een optie, maar of het zover komt blijft nog een vraagteken.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

Een zwakke heenronde van FC Brussels met geen enkele uitschieter. Tegen de topclubs kon FC Brussels nooit iets laten zien en ook de negatieve berichten over de club doen Brussels zeker geen goed. Of de ploeg van trainer Albert Cartier zich kan herpakken valt af te wachten. 

* Score heenronde: 4/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties