Top&Flop Bijsturen is top, toppers laten het afweten

Bijsturen is top, toppers laten het afweten
Foto: © SC

Ook dit seizoen geeft de redactie wekelijks in deze Top & Flop een beschouwing van de hoog- en laagvliegers van de afgelopen speeldag. Wie was top en wie was flop?

Door Aernout Van Lindt

TOP

Brepoels Guido

We kunnen alleen maar onze pet afdoen voor wat Guido Brepoels heeft klaargespeeld in een maand bij Waasland-Beveren. We hebben getwijfeld of hij er wel zou in slagen om zijn spelers 90 minuten druk naar voren te laten zetten, maar dat hebben ze dit weekend gedaan.

Niet dat de Waaslanders al thuis zijn, maar na de 'stunt'zege tegen een afwezig Kortrijk doen ze toch een gouden zaak in de strijd tegen play-off 3. En als ze zo nog vier keer alles kunnen geven, zullen er misschien nog verrassende puntjes uit de bus vallen.

Aleksandar Jankovic 

Ook de coach van Mechelen had een plannetje klaar. De bus parkeren in het Astridpark om zo een puntje te komen wegkapen - en wie weet op de counter. Had Sofiane Hanni zijn killerinstinct bovengehaald, ze stonden op voorsprong bij de rust ...

Verdier mocht zich een uur het pleuris lopen, daarna zouden de andere spitsen het wel afmaken indien nodig. Bij de 0-1 werd in vijf minuten alles anders gepositioneerd - ook dat is topcoaching. Veselinovic kwam er bij en deed in vijf minuten wat hij ook in jaren bij Anderlecht slechts eenmaal deed: een goal maken.

Invallers krijgen gelijk

En zo haalde Dalibor Veselinovic zijn gram. Invallen en scoren, het doet wat met een mens. De link naar James Troisi is snel gelegd. Hij bewees op een kwart van een wedstrijd wat hem zo goed maakt. En dat hij opnieuw tekende voor een knap doelpunt, dat nemen we er graag bij.

Vertrouwen doet ook wat met een mens. Bij Lierse staan de 'invallertjes' van vroeger nu gewoon in de basis. En dat rendeert ook wel: 6 op 6 tegen Essevee en Cercle, plots meteen terug mee aan het doen voor play-off 2. 

Flop

Cercle Brugge

Nu moeten we de prestatie van Lierse ook niet té groots gaan maken: Cercle Brugge was ook gewoonweg zwak. De spelers hebben inmiddels via de website laten weten dat ze zich zelf ook schamen voor hun prestatie.

Het is toch vreemd: de Vereniging leek helemaal uit het dal te zijn gekropen en kon zich op bezoek bij Lierse misschien wel bijna helemaal gaan redden, maar nu moeten ze weer helemaal aan de bak om degradatie te ontlopen.

Royal Mouscron-Péruwelz

Al is RMP nog zwakker ... "Frustrerend. Meer kunnen we eigenlijk niet verzinnen over het lamentabele sfeertje dat nu al weken heerst bij RMP. Een nieuwe coach heeft de teneur niet kunnen keren, niemand lijkt ook maar zin te hebben in voetbal."

"Geen zin om er nog iets van te maken en zelfs geen levenslustige reacties meer na de match. Begraven de Henegouwers zichzelf?" We citeren ons stukje van vorige week. Een week later kunnen we enkel zeggen: er is nog geen ommekeer. 0 op 24!

Toppers laten het afweten

En dan is er nog iets te vertellen over de complete top-8 die het quasi collectief liet afweten. Ja, Brugge en Anderlecht hadden misschien wel meer verdiend ... maar evenzeer had Genk ook de zege kunnen laten liggen.

Met 52 op 78 is Club de fiere leider in onze competitie, in vele andere landen zit je dan als absolute topclub al lang in de shit. Het toont de relativiteit aan van voetbal.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties